Neznámy páchateľ odcudzil bronzovú bustu Františka Rákocziho

01.03.2013 Trebišov

Borša 1. marca (TASR) – Bustu Františka Rákocziho II., ktorá stála v parčíku pri Hradnom kaštieli v obci Borša v okrese Trebišov v noci zo štvrtka (28.2.) na piatok (1.3.) odcudzil zatiaľ neznámy páchateľ. Informáciu pre TASR potvrdil kastelán kaštieľa István Kázmér.

„Bustu som videl ešte večer okolo 19.00 h, ráno o 7.00 h tam už nebola,“ povedal Kázmér. Dodal, že toto sochárske dielo bolo celé z bronzu a malo hmotnosť 180 kilogramov. „Hodnota materiálu bola vyčíslená na 8.500 eur, jej umelecká hodnota je však nevyčísliteľná,“ doplnil kastelán.

Bustu vytvoril v roku 1906 maďarský sochár Éde Mayer pri príležitosti prevezenia ostatkov Františka Rákocziho na územie Rakúsko - Uhorska. „Do Borše bola prevezená v roku 1969. V našom kaštieli sa totiž František Rákoczi narodil a prežil tu prvé roky svojho života,“ pripomenul Kázmér s tým, že každoročne sa tam konali spomienkové slávnosti na túto významnú osobnosť. „Tento rok budeme spomínať asi bez busty,“ povzdychol si.

V nasledujúcich týždňoch sa mala začať renovácia okolia busty z eurofondov v sume 18.885 eur.Pripravuje sa tiež rekonštrukcia časti strechy s podporou maďarského ministerstva zahraničných vecí v sume 9,9 milióna forintov (33.500 eur).

O celkovej rekonštrukcii kaštieľa hovorili nedávno prezidenti SR a Maďarska v Budapešti so zámerom využiť eurofondy a zrenovovať kaštieľ do roku 2016, kedy bude 340. výročie narodenia Rákocziho. "Poverený príslušník OO PZ Streda nad Bodrogom v tejto súvislosti začal trestné stíhanie pre prečin krádeže. Polícia po páchateľovi pátra. Hrozí mi väzenie až na tri roky," uviedla k prípadu košická policajná hovorkyňa Jana Mésarová
 

Vyberte región